ALLERGENEN DIGITAAL:

Het belangrijkste in de horeca is natuurlijk je gasten verwennen. Allergenen kunnen daarbij roet in het eten gooien. Koken voor mensen met een allergie kan een uitdaging zijn als je niet goed weet hoe allergenen werken en hoe je er slim en veilig mee omgaat. Op deze pagina vind je al onze informatie over koken met allergenen, maar we zetten hier alvast de belangrijkste tips op een rij. Zorg voor de juiste informatie van uw grondstoffen en uw gerechten.

Dat dit simpel te doen is in Hygiëencode Online, zodat je alle info deelt met een QR code.
Voor meer informatie over digitale oplossingen voor uw HACCP en Hygiëne advies kijkt u op Hygiënecode Online.

Hygiënecode Online:

Er is genoeg te vertellen over onze HACCP-registratie oplossing. En dat kunt u allemaal lezen op de vele pagina’s. Of vraag gelijk een proefaccount aan om direct te zien wat het voor uw bedrijf betekent, het online werken. Of het nu voor uw hygiënecode horeca of hygiënecode Slagers- Poeliersbedrijf is of haccp software voor een ander soort bedrijf. U zult ervaren dat u sneller uw administratie op orde heeft, doordat u al uw HACCP formulieren voor o.a. haccp horeca en haccp slagerij gemakkelijk digitaal kunt vastleggen. Ons HACCP-registratie systeem is er voor alle Hygiënecodes in Nederland. Elk systeem kent een basis met een tal van uitbreidings modules. Denk bijvoorbeeld aan de Allergenen wetgeving.

Voor digitaal je complete HACCP registratie bij te houden. Klik op de foto voor alle informatie.


 

HACCP Oplossing:

Voor advies op maat voor ondernemers die voeding verwerken en bereiden of

voedsel verkopen. Ook voor starters en franchisegevers. klik hier voor meer info

Of voor een complete digitale oplossing voor je HACCP en allergenen ......klik hier.........

ALLERGENEN MANAGEMENT SYSTEEM

HACCP App

Werkt u nu in de horeca, catering, slagers- poeliersbedrijf of visspeciaalzaak?
Elk gerecht wat u maakt is via een recept. Uit uw eigen receptenmap. Wat wij nu voor u hebben gedaan, is om simpel in 3 stappen je recepten, allergenen, voedingswaarde simpel te verwerken in uw recept. Neem afscheid van de papieren map vol recepten van de chef. Met de Recepten-Manager van Hygiënecode Online heb je alle recepten digitaal bij de hand. Zo kun je ook zonder de aanwezigheid van de chef-kok, of kunnen alle medewerkers het zelfde product klaar maken via het zelfde recept met dezelfde kwaliteit en volgende de zelfde werkwijze.
Het automatisch berekenen van uw recepten is als slager, bakker of visspecialist natuurlijk een must. In onze oplossing kun je simpel de volgende informatie vinden:

  • Allergenen
  • Allergenenkaart delen met QR code
  • Voedingswaarden ( met de berekening van gewicht verlies enz)
  • Ingrediënten van totaal recept.
  • API voor koppelen met kassa, webshop enz.
  • Een PDF bestand als productspecificatie
  • Direct etiket printen in receptenmap


Allergenen

 

HACCP OPLEIDING: met erkend certificaat.

Doel van de HACCP training;

De cursist leert in deze HACCP training wat de mogelijke gevaren zijn voor de voedselveiligheid en wat deze op de werkvloer moet doen om deze gevaren te voorkomen.

Voor wie?                               

De HACCP training is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de bereiding, opslag en het transport van voedingsmiddelen.Iedereen die Nederlands beheerst op het niveau 1F kan de opleiding volgen.

De training wordt aangeboden als E-learning met de volgende onderwerpen:

• Voedselveilig werken

• Onveilige voedingsmiddelen

• Micro-organismen

• Allergenen• HACCP

• Persoonlijke hygiëne

• Bedrijfs hygiëne Memotrainer Het is algemeen bekend dat kennis snel wegzakt. 

 De cursist sluit de cursus HACCP af met een examen. Het HACCP examen maakt de cursist ook via internet. Als de cursist geslaagd is ontvangt deze het HACCP certificaat.Cursusduur De cursist heeft 1 maand toegang tot de cursus. Een cursist doet gemiddeld 2 tot 3 uur over de cursus. De cursist kan de theorie in eigen tempo stap voor stap doornemen. De cursist ziet in één oogopslag welke hoofdstukken hij/zij al bestudeerd heeft en welke nog gedaan moeten worden.

Prijzen

De kosten voor de online cursus HACCP bedragen € 54,- (excl. BTW). Het (her)examen en het HACCP certificaat zijn bij de prijs inbegrepen. Direct nadat een cursist is geslaagd staat zijn certificaat online en is het beschikbaar.Je kunt je hier aanmelden als je het HACCP certificaat wilt halen. Na je aanmelding ontvang je een factuur. Als die betaald is ontvang je een mail om aan de HACCP training te kunnen beginnen.

HACCP-WINKEL

ALLERGENEN opleiding: met certificaat

Allergenen opleiding


Het is voor iedere (horeca)ondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde Allergenendeclaratie te werken. Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, moeten informatie verstrekken aan de consument c.q. de gast over de aanwezigheid van allergenen in verpakte producten en in niet-verpakte producten. Als je geen goed allergenenbeleid voert, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.
Doe deze cursus en je kennis over allergenen is weer getest. de cursus sluit je af met een eindtoets. na een scoren van 75% of hoger heeft u recht op het certificaat. Zodat u kennis heeft opgedaan en dit kunt aantonen als de NVWA er naar vraagt.

start je opleiding




Welkom op onze website over Allergenen wetgeving!

  1. Voor allen die te maken hebben met EU VO 1169/2011. Bent u de trotse eigenaar van een bakkerij, slagerij, cateringbedrijf, restaurant, broodjeszaak, viskraam, foodtruck, poffertjeskraam of verkoopt u eigen gemaakte (streek)producten? Bent U verantwoordelijk voor de voedselveiligheid binnen een school- of sportkantine, horecagroothandel, cateringbedrijf, zorginstelling-, of ziekenhuis keuken? Dan zult u moeten voldoen aan de Europese richtlijnen rondom etiketteren, allergenenbeheer en voedingswaarden

Wij kunnen u daarbij helpen:

- Beheer uw grondstofspecificaties

- Beheer uw recepten

- Maak uw eigen etiketten

- Maak uw eigen allergenenkaarten

- Bereken de voedingswaarden per 100g gereed product

- Beheer gegevens rondom bewaarcondities, artikelnummers, leveranciers, etc.

- Maak gebruik van voor ingevulde grondstofgegevens

- Voorzie uw recepturen van presentatie foto’s 

 

Waarom wetgeving

U zult wellicht denken, waarom dien ik deze informatie op te leveren? In feite kunnen wij twee antwoorden geven voor het feit waarom dit nodig is. Het eerste antwoord is simpelweg omdat u dient te voldoen aan de Europese wetgeving rondom informatievoorziening van levensmiddelen. Het tweede antwoord is wat ons betreft de echte reden waarom dit nodig is, namelijk om uw klant beter te kunnen voorzien van informatie over uw producten. 

De huidige consument wil informatie over voedingsmiddelen. Het is al lang geen trend meer, het wordt normaal. Voor een consument die allergisch is voor een bepaalde stof is de informatie zelfs van levensbelang. Maar ook de niet allergische consument wil geinformeerd worden, over het aantal suikers en/of vetten in het product, over de kcal/100gram, maar ook of er bijvoorbeeld E-nummers in het product zijn verwerkt. Achterblijven in informatievoorziening is dus geen optie meer.

Wetgeving

De informatievoorziening over levensmiddelen is drastisch veranderd sinds de invoering van de EU Verordening 1169/2011. Deze verordening wordt in de volksmond ook wel ‘het nieuwe etiketteren’ of ‘de allergenenwetgeving’ genoemd. Deze wetgeving is niet enkel voor de multinationals van toepassing, maar ook de ambachtelijke sector dient de voorverpakte producten welke men verkoopt te voorzien van etiketten welke volgens deze richtlijnen zijn samengesteld. Dus ja, ook de slager, bakker, kaasboerderij, worstenbroodmaker, kroketten fabrikant, sauzen fabrikant, etc, zullen moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Samenvattend zijn er twee belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Allereerst wordt u verplicht aan te geven welke allergenen er in uw recepten en/of grondstoffen zijn opgenomen. Ten tweede wordt u ook verplicht om de voedingswaarden van uw recepten en/of grondstoffen op te geven. U kunt deze informatie met uw klant delen door middel van een etiket, maar bijvoorbeeld ook via een allergenenkaart.

Allergenenwetgeving

In de allergenenwetgeving is vastgelegd dat de consument over de meest voorkomende allergenen in levensmiddelen geïnformeerd dient te worden. Allergenen veroorzaken een reactie bij diegene die niet tegen een bepaalde natuurlijke of kunstmatige stof kunnen. Anders gezegd, in geval u allergisch bent voor pinda’s, kunt u hier ziek van worden. Het lichaam reageert als men pinda’s eet. Dit kan variëren van een licht ongemak tot overlijden toe.

Het is dus ook niet zo vreemd dat één van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe Europese allergenenwetgeving, is dat de consument beter wordt geïnformeerd over de aanwezigheid van allergenen in voeding. Dat deze doelstelling niet vreemd is, blijkt alleen al uit het feit dat er in Nederland zeer veel mensen allergisch zijn voor een van de 14 voedselallergenen welke in de allergenenwetgeving zijn vastgelegd. 

Welke allergenen

De Europese Unie heeft bepaald dat de voedsel allergenen die overgevoeligheidsreacties bij mensen veroorzaken vermeld moeten worden op het etiket. Van de volgende 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in het product:

1. glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut
2. ei
3. vis
4. pinda
5. noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
6. soja
7. melk, inclusief lactose
8. schaaldieren
9. weekdieren
10. selderij
11. mosterd
12. sesamzaad
13. sulfiet
14. lupine

Wie moet voldoen 

De wijze waarop men allergenen informatie dient te communiceren naar de consument is verschillend. Zo schrijft de allergenenwetgeving voor dat bij voorverpakte levensmiddelen deze informatie op het etiket moet staan, ongeacht hoeveel van de stof in het levensmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Let hierbij op, het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie. Maar bijvoorbeeld ook stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten op het etiket staan.

Dus, als je als bakker, slager, ijssalon, kaasboerderij, verkoper van streekproducten, voorverpakte producten verkoopt aan de consument, dien je de allergenen te verantwoorden via een etiket.

Maar ook restaurants, eetcafe\'s, cateringbedrijven, instellingskeukens, ziekenhuiskeukens, ijssalons, markt kooplieden, ambacht bedrijven, etc, moeten de consument kunnen informeren of er allergenen aanwezig zijn in de recepten die zij aanbieden. Het overbrengen van informatie aan uw gasten/klanten gaat dan wat moeilijk via een etiket. Wat kan wel:

1. mondeling: u geeft mondeling informatie aan uw gast als hij/zij hier om vraagt. Zet bijvoorbeeld op de menukaart: heeft u een allergie? meld het ons. Uw medewerkers kunnen de allergenen vragen vervolgens beantwoorden.

2. elektronisch of schriftelijk. Maak bijvoorbeeld een allergenenkaart die u toevoegt aan het menu. Of werk met icoontjes op de menukaart. Tevens kunt u de allergenen en voedingswaarden van uw menu online presenteren, bijvoorbeeld met het programma AMS. en Hygiënecode online.

 

Nieuwe etiketteren

allergenen oplossing

Vanaf 14 december 2014 moet u voldoen aan het nieuwe etiketteren. Maar wat verandert er exact? Welke veranderingen moet u gaan doorvoeren op uw etiketten? Moet de aanwezigheid van allergenen worden aangetoond? Dient de voedingswaarde van uw recepten berekend te worden?

Op deze pagina wordt eerst ingegaan op de wijzigingen die u moet doorvoeren op uw etiketten. Daarna wordt ingegaan op de regelgeving rondom allergenen in uw recepten. 

Wijzigingen op etiket 

Heeft u een bakkerij, slagerij, ambachtelijk bedrijf, ijssalon? Produceert u en/of biedt u voorverpakte voedsel artikelen aan aan uw klanten? De volgende wijzigingen zult u moeten doorvoeren op de etiketten van uw voorverpakte artikelen:

- De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven. De minimaal vereiste lettergrootte (x-hoogte) voor verplichte informatie wordt 1,2 mm. Is het grootste oppervlak kleiner dan 80 cm2, dan is dat 0,9 mm

Allergenen moeten opvallend worden vermeld. Dit wil zeggen dat de allergene stoffen in de ingrediënten­lijst van voorverpakte producten moeten worden geaccentueerd. Voorbeelden hiervan zijn: een afwijkende achtergrondkleur, onderstrepen of vet afdrukken. Lees hier verder over allergenen en de wetgeving. 

Voedingswaarde vermelding wordt voor alle levensmiddelen verplicht, op een enkele uitzondering na. Vanaf 13 december 2016 bent u wettelijk verplicht op alle voorverpakte levensmidde­len de voedingswaarde te vermelden. Dit geldt echter niet voor levensmiddelen (met inbegrip van ambachtelijke levensmiddelen) die u rechtstreeks levert aan de eindgebrui­ker of aan de plaatselijke detailhandel. Voor producten waarop eerder dan 13 december 2016, al dan niet vrijwillig, een voedings­waarde wordt vermeld, geldt dat deze vermelding al met ingang van 13 december 2014 (!) aan de nieuwe regels moet voldoen.

- Het volledige adres, ook als sprake is van een BV, dient op het etiket te worden vermeld. De verantwoordelijkheidsverdeling is verduidelijkt: diegene wiens naam op de verpakking staat, of de importeur bij import uit derde landen, is verantwoordelijk voor de juiste informatie.

Land van oorsprong van het primaire ingrediënt moet zijn vermeld. De vermelding van het land van oorsprong/ plaats van herkomst blijft verplicht als het weglaten daarvan de consument zou kunnen misleiden aangaande het werkelijke land van oorsprong of werkelijke plaats van herkomst. Verder blijft de vermelding verplicht voor rundvlees, honing, verse groenten en fruit en olijfolie. Eind 2013 is duidelijk geworden hoe de verplichte herkomstaanduiding van vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee moet gebeuren. Voor december 2014 wordt pas duidelijk of de verplichte herkomstaanduiding wordt uitgebreid naar andere producten. De producten waaraan gedacht worden, zijn andere soorten vlees, melk en melk als ingrediënt in zuivelproducten, ander onverwerkte levensmiddelen, producten met maar een ingrediënt, ingrediënten die meer dan vijftig procent (= primaire ingrediënt) van een levensmiddel uitmaken.

Datum van invriezen moet worden vermeldt als: "Ingevroren op…" en gaat vergezeld met de datum zelf (dag, maand, jaar) of een verwijzing naar de plaats op de etikettering waar de datum is aangegeven. Als een product meerdere malen is ingevroren en ontdooid, vermeld dan de datum waarop het product het eerst is ingevroren. De vermelding van de datum van invriezing is alleen verplicht bij de etikettering van voorverpakt diepgevroren vlees, diepgevroren vleesbereidingen en diepgevroren onverwerkte visserijproducten. De lidstaten kunnen besluiten om dit voorschrift uit te breiden naar niet-voorverpakte producten.

- De term 'ontdooid' moet zijn vermeld als het product ontdooid is en het proces van invriezen en ontdooien de kwaliteit van het levensmiddel kan beïnvloeden

- De term 'met toegevoegd water' moet zijn vermeld bij vleesbereidingen en vleesproducten die er als 1 stuk uitzien, als het watergehalte meer dan 5% is

- De term 'samengesteld uit stukjes vlees/vis' moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat
De bewaarvoorschriften of gebruiksaanwijzingen hoeft u in de regel niet te vermelden. Vermelding was al wel verplicht in enkele gevallen. Zie hiervoor ook de volgende links.

Bronvermelding: Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA.nl)

Bronvermelding: Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV.nl)




Allergenen vermelding

Naast de nieuwe regelgeving rondom etiketteren, dienen horeca restaurants, cateraars, instellings-keukens, ijssalons, markt kooplieden, ambachtelijke bedrijven, etc, informatie beschikbaar te hebben over de aanwezigheid van allergenen in hun receptuur. Het gaat om het beschikbaar hebben van deze allergenen informatie. Het overbrengen van informatie aan uw gasten/klanten kan:

mondeling: u geeft mondeling informatie aan uw gast als hij/zij hier om vraagt. Zet bijvoorbeeld op de menukaart: heeft u een allergie? meld het ons. Uw medewerkers kunnen de allergenen vragen vervolgens beantwoorden.
elektronisch of schriftelijk: maak bijvoorbeeld een allergenenkaart die u toevoegt aan het menu, of rechtstreeks online op een tv-scherm toont. Of werk met icoontjes op de menukaart. Dit alles zit ook in het digitale systeem  ' Hygiënecode Online '

Maak de allergenenadministratie, bijvoorbeeld ASM, onderdeel van je voedselveiligheidsplan. Dan kunnen medewerkers de informatie ten alle tijden raadplegen en kan de NVWA de informatie controleren. De informatie moet altijd kloppen. De receptuur moet dus altijd hetzelfde zijn, wie er ook in de keuken staat. Ook in de garnering mogen geen allergenen worden toegevoegd.

                                                 

Hoe gaat Hygiënecode online om met bovengenoemde wijzigingen? Zoals u heeft kunnen lezen zijn de eisen rondom het nieuwe etiketteren flink aangescherpt. Begint het te duizelen? Niet nodig, lees  verder hoe Hygiënecode online u kan helpen om bovengenoemde wijzigingen toe te passen in de praktijk.